Wielki Wtorek

Rozważania na temat Męki Pańskiej i Zmartwychwstania

Moderatorzy: adminzg, Justyna, psz

psz

Wielki Wtorek

Post autor: psz »

Obrazek

Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeden z was Mnie zdradzi.(…) Panie, kto to jest? Jezus odparł: To ten, dla którego umaczam kawałek /chleba/, i podam mu Umoczywszy więc kawałek /chleba/, wziął i podał Judaszowi, synowi Szymona Iskarioty A po spożyciu kawałka /chleba/ wszedł w niego szatan.
(…) Powiedział Mu Piotr: Panie, dlaczego teraz nie mogę pójść za Tobą? życie moje oddam za Ciebie. Odpowiedział Jezus: życie swoje oddasz za Mnie? Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Kogut nie zapieje, aż ty trzy razy się Mnie wyprzesz. (J 13,21-33.36-38)

Wtorek. Dla nas Wielki dla Jezusa… zaczyna się droga utraconej nadziei. Dla dwóch bliskich uczniów tragedia. Taka sytuacja… Zobaczcie zdradzony i zdrajcy… kto w tej sytuacji jest biedny? Nie płaczcie nade mną ale nad sobą i waszymi (uczynkami)… Biedni są zdrajcy… Biedny jest ten kto grzeszy, ten kto kogoś krzywdzi, kogoś wykorzystuje, kogoś wyśmiewa, kogoś nie lubi komuś dokucza… kogoś nie akceptuje, kogoś odrzuca… ile by można wymienić momentów gdy wchodzi we mnie… szatan… i idziemy w ciemność. Jedno zło nakręca drugie… zaczyna się obgadywanie, przekreślanie… sprzedawanie… uciekanie…
Wiecie jak skończymy? Nasze wyrzuty sumienia nas dopadną. Judasza dopadły i Piotra też.
Wydaje mi się, że gdy w życiu będę cwany i przebiegły, przemądrzały to wygram, mnie nie ukrzyżują. Ciebie nie ale Jego, Niewinnego tak…
Jego tzn. mamę, tatę zamartwionych o nas. Bliźniego którego niszczę. Drugiego człowieka nad którym się znęcam nawet niby tak w niewinnych żartach. Każdy człowiek jest jak naczynie gliniane, które ulepił Bóg, jak łatwo je rozbić…
Jezus zapowiada mi dziś we wtorek, że Go zdradzę, że się Go wyprę. Jestem tylko człowiekiem To On jest Bogiem w moim życiu. Dziś szkoła pokory przed samym sobą.

Jestem zdolny czynić zło... Choć w sercu chcę oddać za Ciebie życie Panie Jezu.
ODPOWIEDZ